Informatieve blog

Rottweilers

De Rottweiler is een Duitse werkhond die in oudere tijden werd gebruikt om slagerijen te helpen karren te trekken en het vee naar de markt te brengen. Deze Rotties of Rotts zijn grote, gespierde en sterke honden. Daarom zien ze er slecht of gevaarlijk uit, maar dat zijn ze niet. Hun fysieke uiterlijk verloochent hun liefhebbende karakter. Rottweilers die voortkwamen uit bloedlijnen die voor een goed temperament werden gefokt en een goede training en socialisatie hadden, zijn vriendelijke reuzen die iemands trouwe beste vriend en gezinsvoogd kunnen worden.

GESCHIEDENIS

De Rottweiler is een afstammeling van de oude Molossus, een mastiff-achtige hond die naar Duitsland gebracht werd door Romeinse troepen. De rasnaam kwam jaren later toen de oude Romeinse nederzettingen in Zuid-Duitsland werden herontdekt en de plaats werd Rottweil genoemd naar "Rote Wil", de rode tegels die de Romeinen gebruikten om hun villa's te bouwen. De honden in deze stad Rottweil, Baden-W├╝rttemberg werden toen Rottweilers genoemd.
Deze Duitse werkhond was bijna uitgestorven toen de bouw van de spoorwegen de wagentjes vervingen die ze trokken als middel om goederen te vervoeren. Vanwege de aangeboren intelligentie en trainbaarheid van dit ras werden ze later gebruikt voor politie- en militair werk en daardoor werd het ras aantal weer hersteld. De ras standaard werd ingesteld in 1901. Aan het einde van de jaren 1920 werd de Rottweiler naar Amerika gebracht en werd daar voor het eerst geregistreerd in 1931.

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

Het meest opvallende fysieke kenmerk van de Rottweiler is de grote bolvormige kop van de hond, die erg breed is tussen de oren. De snuit is goed ontwikkeld met een schaargebit. De ogen zijn donkerbruin en de oren zijn driehoekig. De borst is breed en het lichaam is massief en stevig gespierd. De mannetjes van dit ras zijn groter dan de vrouwtjes. Mannen zijn 61-69 centimeter lang bij de schouders en wegen tussen de 43 en 61 kilo. Vrouwtjes zijn 56-64 centimeter lang bij de schouders en wegen tussen de 35-52 kilo. Ondanks hun grootte en gewicht zijn Rotties verrassend behendig.
Rottweilers zijn zwart gekleurd met roest tot mahoniehouten markeringen rond de ogen, wangen, snuit, borst, benen en onder hun staart. Ze hebben een dubbele vacht. De buitenste laag is van gemiddelde lengte, recht, grof en dicht. De onderste vacht is zacht en dikker op de nek en dijen, afhankelijk van het klimaat.

KARAKTER

In een Rottweiler kun je een geweldige beste vriend vinden die aan de ene kant heel serieus kan zijn en aan de andere kant weer extreem speels en kinderlijk kan zijn. Hij is het soort vriend die zijn mensen volgt met het doel ze te beschermen. Rotties houden van gezelschap, vooral dat van hun familie voor wie ze een natuurlijk beschermend instinct hebben. Ze zijn ook territoriaal en op hun hoede voor vreemden die hun territorium binnenkomen. Vroegtijdige training en socialisatie zijn belangrijk om deze bescherming zo te benutten dat deze niet in ongegronde agressie verandert.

Ondanks hun grove bouw, zijn Rottweilers kindvriendelijk in hart en nieren. Jonge kinderen moeten alleen wel om hen heen zijn onder strikt toezicht van volwassenen. Dit is een herdersras en heeft de neiging kinderen tegen te houden om ze te "hoeden". Een zachte stoot van een grote hond kan genoeg zijn om ervoor te zorgen dat een klein kind zijn evenwicht verliest en zich bezeert. Rotties hebben ook een sterke prooidrift en kunnen jagen op alles wat loopt, inclusief kinderen. Soms worden ze verrast of geagiteerd door het luide spel van kinderen en kunnen ze denken dat hun gezin in gevaar is en agressief worden. Daarom zal het contact tussen Rottweilers en kinderen onder controle gehouden worden.
Deze honden zijn intelligent en slim en daarom hebben ze mentale stimulatie nodig zodat ze zich niet gaan vervelen. Een verveelde Rottie kan destructief worden. Ze houden ervan om nieuwe dingen te leren, dus het is relatief eenvoudig om ze gehoorzaamheid en behendigheid te leren. Rotties hebben veel energie, dus ze moeten elke dag worden meegenomen voor wandelingen. Rottie-eigenaren kunnen deze energie ook in toom houden door ze bezig te houden en ze te laten "werken". Dit omvat beschermend werk, trekken van karren en hoeden. Vanwege hun liefhebbende karakter zijn ze ook uitstekende therapiehonden.

Het begin van de meest betekenisvolle relatie met een Rottweiler begint vanaf dat ze puppy zijn. Kies een puppy die kalm en zelfverzekerd is. De pup moet niet nerveus en verlegen zijn, maar mag ook niet de bullebak van het nest zijn. Vergeet niet dat het temperament van een Rottie wordt gevormd door drie belangrijke factoren: erfelijkheid, training en socialisatie. Haal je puppy bij een bekende fokker die fokt voor een goed temperament.
Rottweilers zijn geen geschikt ras om te nemen als eerste hond. Deze honden zijn een waakzaam en oplettend ras. Ze zullen de mensen, situaties en omgeving beoordelen voordat ze handelen. Ze zijn niet agressief zonder oorzaak, maar ze staan bekend als koppig. Daarom moet de mens van een Rottie iemand zijn die assertief, stevig en consistent is. De eigenaar moet tijd hebben voor de hondentraining waarbij regels duidelijk moeten worden vastgelegd. De hond moet leren om zijn baas als leider te respecteren en lief te hebben. Anders kan de hond een gevaarlijke, overbezorgde bullebak worden die het hele ras een slechte reputatie geeft.
Rottweilers zijn over het algemeen niet vriendelijk naar andere honden en kunnen vijandig tegenover nieuwe honden zijn, dus is zorgvuldige begeleiding nodig bij de kennismaking met een nieuw familiehuisdier of andere dieren. Ze kunnen echter goed overweg met andere huisdieren als ze daarmee zijn opgegroeid.

Geen reacties

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA