Informatieve blog

Rottie's verzorging en gezondheid

ZORG EN ONDERHOUD

Rottweilers zijn niet geschikt om in een appartement te wonen. Het zijn echter zeer aanpasbare honden, dus ze kunnen goed zijn voor een appartement, mits ze dagelijks worden uitgelaten voor regelmatige wandelingen. Als eigenaren een tuin hebben, moet deze worden omheind voor de veiligheid van hun eigen hond, om hun hond te beschermen tegen ongelukken met voertuigen en tegen gevechten met andere buiten lopende honden. De honden van dit ras zijn relatief eenvoudig te verzorgen en hoeven alleen maar regelmatig per week te worden geborsteld. Ze werpen twee keer per jaar zwaar in de lente en de herfst, dus ze moeten dagelijks geborsteld worden tijdens deze tijden. Dit ras kwijlt ook.

GEZONDHEID

De gemiddelde levensduur van Rottweilers is 8 tot 11 jaar. Afgezien van het temperament, fokken verantwoorde fokkers ook voor gezondheid. Rottie-pups moeten afkomstig zijn van geteste ouders en vrij van erfelijke ziektes. Voorbeelden van erfelijke ziektes die dit ras gemeenschappelijk heeft, zijn de volgende:

- Heupdysplasie, dit is een aandoening waarbij het femur- of dijbeen niet goed in het heupgewricht past omdat het te oppervlakkig is. Het bot kan uit het gewricht springen en pijn en kreupelheid veroorzaken.
- Elleboogdysplasie is in essentie hetzelfde waarbij het humerusbot niet goed in het ellebooggewricht past.
- Progressieve retinale atrofie is een degeneratieve oogziekte die kan leiden tot blindheid.
- Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hoeveelheden hormonen produceert en dit zich kan tonen als terugkerende huidproblemen en gewichtstoename.
- De ziekte van Von Willebrand is een veel voorkomende erfelijke bloedstollingsziekte bij honden.
- Sub-aortische stenose is wanneer er een vernauwing van dit grote bloedvat is, waardoor het hart wordt belast, omdat het harder moet werken om bloed in de bloedsomloop te pompen.
- Cruciale ligament ruptuur is een aandoening waarbij het ligament dat de botten boven en onder de knie verbindt, scheurt en de hond kreupel wordt.
- Osteosarcoom is een erfelijke vorm van een agressieve botkanker.

Andere aandoeningen die bij dit ras kunnen optreden zijn maagkanteling, allergie├źn, colitis, epilepsie en obesitas. Maagkanteling komt meestal voor bij grote honden met een groot bovenlijf nadat ze een grote maaltijd hebben gegeten, vooral als ze snel eten en vervolgens na het eten een groot volume water drinken. De maag wordt gevuld met gas en kan daardoor kantelen. De hond kan niets ophoesten of braken, de bloedstroom van de maag naar het hart wordt belemmerd, waardoor de bloeddruk daalt. Hierdoor kan de hond in shock raken en er aan overlijden.
Het betekent niet dat alle Rottweilers deze ziektes zullen krijgen of oplopen, maar het is verstandig dat Rottie-eigenaren ervan af weten en zich erop voorbereiden of rekening mee houden.

Geen reacties

Reactie toevoegen

Woorden vet markeren d.m.v. *woord*, onderstrepen d.m.v _woord_.
Standaad emoticons zoals :-) en ;-) worden geconverteerd naar afbeeldingen.

Om het posten door robots tegen te gaan, gelieve de letters die je in het plaatje ziet over te typen. Je commentaar wordt enkel gepost wanneer de letters overeen komen. Je browser dient cookies te ondersteunen (standaard staat dit aan), of je commentaar kan niet geverifieerd worden.
CAPTCHA